Мишинський ЗДО «Струмочок»(ясла-садок) Нижньовербізької сільської ради
Івано-Франківська область, Коломийський район

Готуємося до вступу в дитячий садок.

Шановні батьки!

       Якщо  ваша  дитина згідно  черги в  2022  році потрапляє у наш заклад дошкільної освіти, то радимо вам готувати  дитину вже зараз до відвідування садка. Для  кожного  малюка початок  відвідування дитячого садка - стрес.  Будь-яка  дитина розгубиться, вперше  потрапивши в зовсім незнайоме оточення, де немає  мами, яка завжди  допоможе, де незвична їжа.

       Діти, які заздалегідь готуються до відвідування дитячого садка, легко входять у нове життя, а для неготових дітей процес адаптації майже завжди перетворюється на  великі проблеми. У таких  дітей порушується  поведінка, різко погіршується  здоров'я, виникають  неврологічні  розлади. А  нервову систему потрібно берегти змалку. Годування дітей, вкладання спати у  дошкільному закладі можуть спричинити  негативні  реакції  дитини. Тому, готувати дитину до відвідування дитячого садка повинні батьки починати вже в домашніх  умовах  поступово,  без  поспіху, оберігаючи  нервову  систему малюка  від  стресу.

       Якщо малюка заздалегідь привчити  до режиму дня, який чекає на  нього  у дитячому садку, якщо він уміє проситись в туалет, готовий до різноманітної їжі, вміє гратися іграшками, цікавиться  ними, здатен хоча  б  до короткочасного контакту з іншими  дітьми і дорослими, не боїться їх, з довірою  ставиться  до  вихователя, - то  проблем у  нього  не  виникне.

      Наголошуємо:  для  того, щоб звикання  дитини  до дитячого садка  було безболісним, треба зробити його поступовим. З перших днів батькам необхідно  приводити  дітей  не на  повний  день, а  на  1-2 години. Потім  цей час  поступово збільшувати.

Аби дитина не плакала і швидше звикала до дитячого садка: дотримуйтесь послідовності дій:

- прийдіть до дитячого садка вчасно,

- переодягніть  дитину,

- передайте дитину вихователеві, сповістивши про стан її здоров'я, і не затримуйтеся для довгого прощання;

- реагуйте спокійно;

 - не говоріть голосно;

- виконуйте обіцянки, які даєте дитині;

- запитуйте у дитини, як минув день у садку;

- ніколи не залякуйте дитину дитячим садком, а розповідайте про нього лише все приємне.

Режим дня.

Починайте за пів року до відвідування садочка: наблизьте домашній  режим до режиму  дитячого садка, якщо ще цього не зробили раніше.

- привчіть дитину вставати о 7.00-7.30 год, щоб не запізнюватись до дитячого садка;

- вкладати дитину спати не пізніше 20.30-21.00 год;

- вдень вкладайте спати з 13.00 до 15.00-15.30 год;

В період сну дитина відпочиває  від  утоми, у неї активно розвивається мозок, відбувається ріст тіла та відпочивають всі  органи. Такий сон покращує настрій дитини, апетит. Діти, які не сплять щоденно, мають  проблеми зі слухняністю, поведінкою, у них виникає гіперактивність. Тож  обов'язковий денний сон дитини!

Прогулянка.

Щоденно організовуйте прогулянку на свіжому повітрі. У дитячому садку вона триває у першу половину дня в період з 10.30-11.20 год та у другу половину дня - із 16.00-16.30 год.

Харчування.

Максимально наблизьте домашній раціон до такого, як у закладі дошкільної освіти вже сьогодні. Щоб організм дитини ріс і розвивався, зміцнювався  імунітет, харчування має  бути  різноманітним. Від  харчування залежить розумовий розвиток дитини. Перші три роки життя  характеризуються швидкими  темпами  росту і розвитку, тому діти цього віку  найбільше потребують різноманітного харчування, яке передбачене в протоколі медичного  догляду за дитиною. 

        Пам'ятайте, що основу харчування дітей становлять  різноманітні  каші, супи, котлети, соуси, запіканки, тушковані овочі,. Крім того, зверніть  увагу, що обід  завжди  включає:  першу  страву, другу страву та компот (чай, кисіль). Страви з м'яса, риби давайте в першу половину дня - на обід. Із м'яса використовуйте нежирну  яловичину, курку, рибу (тріска, хек, минтай).

       У харчуванні дітей молоко, молочні продукти потрібно вживати щоденно. Вони є не тільки джерелом білка та жиру, а й постачальником  кальцію, необхідного для формування кісткової  тканини. Також  потрібно обов'язково включати в раціон кефір, йогурт.

      У щоденному раціоні дитини мають бути свіжі овочі. Їх доцільно давати у вигляді  салатів  до гарніру з картоплі чи крупи. Під час сніданку або вечері слід давати терту моркву з яблуком, добавляючи салат, кріп, петрушку. Дуже  корисним  для  дітей  є вінегрет. Привчіть дитину до цих страв. Їсти потрібно  давати малюку 4-5 разів на день. Нову страву дитині вводьте невеликими порціями.

      В перші дні адаптації, якщо дитина відмовляється в дитячому садку снідати, можна сніданок давати  вдома.

      Обов'язково привчайте дитину їсти самостійно. Щоденно організовуйте приймання їжі у визначений час: сніданок - о 9.00 год, обід - о 11.30 год, полуденок - о 15.30 год,  вечерю  - о 19.00 год.

До закладу дошкільної освіти легше  звикають  діти, які  вміють:

- самостійно їсти і пити,

- частково одягатись і роздягатись,

- проситись на горщик чи в туалет,

- самі засинати,

- самостійно гратись,

- спілкуватися з іншими дітьми.

       Вдома у кожної  дитини  повинні  бути особисті речі: окреме ліжко, рушничок,  зубна  щітка, гребінець, горщик.

       Обов'язково вдома  вчіть дитину мити руки з милом перед  прийомом їжі та після різних забруднень. Це збереже здоров'я ваших дітей. Не тримайте до 3-х років дітей у памперсах, це неправильно, бо гальмується формування  рефлексу «ходити  на  горщик, а не під себе» та затримує розвиток дитини.

       Самостійному одяганню та роздяганню дітей вчіть послідовно: у перший  день одягніть колготки до половини, а дитина нехай їх підтягне сама  (обов'язково похваліть її за успіх);  наступного дня одягніть колготки тільки на стопи, а далі нехай дитина одягне сама (знову похваліть); і так за тиждень-два  навчите малюка самостійно одягатися.

     Ходіть з  малюком  на ігрові майданчики, беріть його із собою в гості до друзів і пропонуйте знайомитися з іншими дітьми.

« повернутися до списку новин

Логін: *

Пароль: *